Heb jij geen groene vingers, maar wil je wel graag de nodige privacy in jouw tuin? Dan is een levensboom, of de Latijnse naam: Thuja, de geschikte erfafscheiding voor jou!

Thuja is snelgroeiend en het beste om te planten in de herfst. Thuja’s zijn slechts voor één jaar bemest, wat een vermindering van het grond- en watergebruik tot gevolg heeft én levert een natuurlijke, stabiele en mooie erfafscheiding op. Wist je trouwens dat de Thuja (Thuya) ook als medicinale plant is gebruikt?

Het onderhoud van een Thuja

Het voordeel van een Thuja haag is dat je ook in de koudere maanden genoeg privacy hebt. Een ander bijkomend voordeel is dat je de haag bijna niet hoeft te snoeien.  Gedurende de winter en lente moet je de Thuja eens in de maand bemesten. Deze plant is bestand tegen vorst (tenzij het vriest boven -31°C) en kan dus ook in de winter buiten blijven staan.

Heb je last van ongedierte? Ook daarvoor hoef je geen pesticiden te gebruiken. De thuja heeft immers een antivergiftigingsmiddel en kan dus ook doodleuk in de border worden gezet!

Thuja’s kunnen tot wel 2,5 m hoog worden. De haag is zeer snel groeiend en heeft een rechte vorm met een dicht onderhoudsarme gedrongen stam. Thuja’s kunnen ook gekruist worden om kleurvariëteiten te verkrijgen.

Thuja’s zijn er in verschillende maten, van klein tot groot en van fijntuinformaat tot ruimtebesparend. De aanvullende voordelen op een rijtje:

– snelgroeiend;

– winterhard;

– geen snoei nodig;   – onderhoudsvriendelijk;

Een Thuja heeft een rustieke uitstraling. Dit komt door de donkere kleur in combinatie met de naalden die aan het blad zitten. Thuja’s koördineren uitermate goed met een lichtbeige, zoetgeurende lavendel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *